Емилия Николова – Байер и "Изкуството на синтеза": Монументалните изкуства и архитектурата у нас в периода 1956 – 1989

24.07.2023
Снимка 1

Националната галерия представя

Емилия Николова – Байер

Изкуството на синтеза

27 юли – 21 октомври 2023

Вернисаж: 27 юли, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа

Квадрат 500, пл. Св. Александър Невски

През творчеството на Емилия Николова-Байер настоящата експозиция насочва вниманието ни към слабо изследвания синтез между монументалните изкуства и архитектурата у нас в периода 1956 – 1989. Представени са декоративните релефи, които художничката създава за два емблематични театъра – „София“ в столицата (1973 – 1975) и „Фридрихщат паласт“ в Берлин (1982 – 1984). Сегментите в изложбата са опит за критичен поглед към разбирането на жената-творец в България от втората половина на ХХ век – авангардна, силна и смела – и ни дава възможността за първи път да надникнем в пъстрия свят на художничката, да се запознаем с нейния нов за времето си език и да получим ново изживяване в публичното архитектурно пространство.

Дете с гълъб, 1978, теракота, Детска библиотека в Берлин, 150 х 80 х 120 см

Каменните релефи за театър „София“ и бетонните релефи за „Фридрихщат паласт“ са елементи, притежаващи жив ритъм в архитектурния ансамбъл. Чрез ниския декоративен релеф, добре пропорциониран към фасадната плоскост, Емилия Николова-Байер оставя своя оригинален отпечатък върху съвременната архитектурна творба.

Фотографии от личния архив на Емилия и Райнер Байер показват декоративни релефи, керамични пана, каменни надписи и рисунки, различни по размери и изпълнени в материал скулптури. За отделни обекти са включени  актуални снимки от Федералната служба за строителство и регионално планиране, Берлин и художника Калин Серапионов.

Емилия Николова – Байер

ЕМИЛИЯ НИКОЛОВА-БАЙЕР е родена през 1934 в София. В Държавната художествена академия в София учи едновременно керамика при проф. Стоян Райнов и декоративно-монументална скулптура при проф. Любомир Далчев. Това е причината и до днес керамиката да е голямата й любов, както тя самата споделя. Родителите й се опитват да я разубедят, когато разбират, че смята да кандидатства в Академията без предварителна подготовка. Приемат я от първия път, въпреки че не е посещавала уроци по рисуване. Дипломира се през 1958 и започва свободна практика като скулптор. Едновременно с това се занимава с приложна графика, печатна графика и оформление на книги. Първата й работа по декорация на сграда е мащабен проект на арх. Неделчо Паскалев за Партийния дом в Сливен. В края на 1960-те създава декоративни пана за хотели в новостроящия се курортен комплекс „Златни пясъци“ (с арх. Георги Ганев). С арх. Жеко Жеков работи по множество проекти за Смолян, Видин и Варна.

Цирк „Ренц“, подготвителна рисунка за релеф на „Фридрихщат паласт“, Берлин

През 1975 Емилия Николова-Байер заминава за Берлин и се установява там. През следващото десетилетие получава поръчки за големи скулптурни творби в публична среда – паркове и декорации на сгради. Най-известната й работа е проектирането на четири бетонни релефи за новата сграда на театър „Фридрихщат паласт“ – една от най-обичаните от берлинчани сгради.

От 1990-те насам художничката отдава изцяло творческата си  енергия на малката пластика. Продължава да работи в ателието си всеки ден.

Награди и отличия

1958. Отличие за най-добро произведение на изкуството на Международната   художествена изложба във Виена, Австрия.

1984. Награда от Международното биенале на модерната керамика във Фаенца,  Италия.

1984. Бронзов медал „Кирил и Методий“.

Произведения на Емилия Николова-Байер са част от колекциите на Националната галерия, Художествената галерия в Ямбол, Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Нейни творби са притежание на частни колекции в Ню Йорк, Бостън, Сиатъл, Париж, Хановер, Берлин, Лайпциг, Висбаден, Мюнхен, Москва, Варшава, София; на  музеи и колекции в Берлин, Полша, Фаенца.

 

За допълнителна информация:

Ива Велева, куратор на изложбата
0877 362260
www.art-emilia-bayer.eu

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавни изображения:

1. Изглед към главната фасада на театър „София“. Снимка: Райнер Байер

2. Игра, 1960-те, бронз, Дом на младоженците, Пловдив

3. Легнала фигура, Берлин, 1980-те, 70 х 140 х 60 см. Снимка: Райнер Байер

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.