„Червено и черно“ на Атанас Парушев – Шока свидетелства за чистото изкуство, освободено от всичко предметно

03.09.2023
Снимка 1

Галерия L’union de Paris представя

Атанас Парушев – Шока

Червено и черно

изложба живопис

22 септември – 22 ноември 2023 г.

Вернисаж: 22 септември 2023 от 17.00 – 20.00 часа

С голямо удоволствие Галерия L’ UNION представя изкуството на съвременния художник Атанас Парушев – Шока. Той е автор, който в продължение на четиридесет години работи в полето на невидимите територии, като превръща невидимото съдържание в свой сюжет.

Самостоятелната изложба на Атанас Парушев озаглавена „Червено и черно“, представя серия от голямоформатни вертикални композиции, като символ на възнесението и одухотворяването. В тях авторът продължава да разработва една от вечните теми на своето изкуство – „червено и черно“. Извисявайки се нагоре в дълбоката бездна от цветове, Парушев стига до напълно изчистени вертикални линии, за да внуши духовност и хармония.

Лаконичният тих и примерен разказ в минималистичните композиции на Атанас Парушев въвлича зрителя в диалог за сложността на живота. Чрез доминиращите нюанси на червеното и черното той навлиза в двойствеността на човешките преживявания. Червеното символизиращо страст, любов и жизненост, е съпътствано с черното, представляващо тъмнина, мистерия и интроспекция. Поставени в съжителство  тези контрастни цветове отварят съзнанието на наблюдаващия ги за „върховенството на чистото изкуство“ освободено от всичко предметно. Именно по този начин, чрез търсене на чистота, авторът предава своите конкретни идеи и информация за материалния свят, като кара зрителя да преживее съзерцавайки онова, което е отвъд познатото, представеното или изпитаното.

Изложбата в галерия L’UNION „Червено и черно“ ще продължи до 22 ноември 2023 г.

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.