Валентин Бакърджиев създава триизмерни обекти в изложбата си "El Aumento — Издигането" в галерия Ракурси

13.09.2023
Снимка 1

Галерия Ракурси представя

Валентин Бакърджиев

El Aumento — Издигането

19 септември – 7 октомври 2023 

Откриване: 19 септември 2023 от 18.30 до 20.00 часа

► 

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи самостоятелната изложба на Валентин Бакърджиев „El Aumento - Издигането“.

Валентин Бакърджиев е роден в България. Житейският и творческият му път тръгват от Сливен, където завършва Художествена гимназия „Димитър Добрович“. След това живее и твори в  Доминиканската Република и Италия. От 15 години живее и работи в Амстердам. В галерия „Ракурси“ представя изложбата „El Aumento - Издигането“, провокирана от личните му търсения свързани с изследването на творческото вдъхновение. Творбите в изложбата са създадени, от „старите“ му живописни платна, които той превръща в нови творби, посредством тяхното физическо нарязване. След това тези парчетата са съединени отново като пъзел. “Новите“ творби се издигат преносно и буквално, като от двуизмерно платно, Валентин Бакърджиев създава триизмерни обекти, като за основа използва обема на триизмерна фигура - пирамида. Мултиплицирани, тези пирамиди засилват усещането за вибрацията на творбите. В същото време в тях все още могат да се разпознаят части от старите платна – око, ръка, лице, но конструирани по нов начин и носещи ново значение, за едно различно наслагване на истории, преподредени, като хармонична мозайка и препращащи зрителя към нови пътешествия.

За изложбата художникът казва:

“През 2016 започнах работа по този устойчив проект, идеята за него дойде от убеждението ми, че фигуративната живопис, която създавах, вече не отговарят на творческите ми търсения.. Реших да спра да правя това, което публиката очакваше от мен, и да стана артистът, който исках да бъда. По този начин унищожих старите си картини и ги ползвах за да създам нова серия творби. Така преобразувах фигуративното си изкуство в абстрактно такова, в което всички елементи имат нов смисъл и значение.“

Валентин Бакърджиев има редица самостоятелни изложби в Париж, Амстердам, Женева, Шанхай, Милано и Чикаго. Това е негова четвърта самостоятелна изложба в България за последните две години.  През 2023 година той представи и  проекта си “Индиго“ в Държавен културен институт към Министъра на външните работя.