Романът „Като луди“ на Суат Дервиш – красив и печален любовен разказ, който няма равен в турската литература

19.09.2023
Снимка 1

„Като луди“ е история за забранена любов, която се развива през 1926 г. и е обрисувана с чувствителна деликатност.

Джелиле е омъжена жена, която се бори с финансовата безпомощност и традиционните ценности. Една нощ, опиянена от прочувствено танго, тя изведнъж е обзета от луда страст към друг мъж, който започва безразсъдно да я преследва. Чувствата, които грабват сърцето й, я тласкат към любовта на Мухсин като към огън, който ще изгори живота й, донасяйки й болка и радост. Готова да рискува всичко в името на любовта, Джелиле мечтае за свобода, но е уловена в капана на собственото си минало очакванията на двамата мъже, които желаят да я притежават, и суровите присъди на обществото.

Поразителното модерно представяне на любовна връзка контрастира на класическите истории за изневяра като „Анна Каренина“ и „Мадам Бовари“.

„Красив и печален любовен разказ, който няма равен в турската литература.“

Селим Илери, автор

„Дълбоко проницателна книга за заплетените мотиви на финансовата алчност и романтичната любов.“

Луси Джейн Бледсоу, автор

„Суат Дервиш успява по неповторим начин да извае пред очите ни всичко в този страстен разказ: откъсването на любовта от невинността; насладата и разкаянието, което една изневяра носи на човек и невъзможността да достигне щастието, независимо от жертвите, които прави.“

Ерджан Кесал, филмов актьор и писател

„Действието се развива със страст чак до изненадващия и предизвикателен кулминационен момент. Завоите на разгръщащия се разказ ви карат да четете до края.“

Алън Дрю, автор

Суат Дервиш

Суат Дервиш (Истанбул, 1903 - 1972 г.) е получила образованието си в Германия. Тя се нарежда сред водещите турски писатели, първата жена журналист, която заминава като кореспондент в Европа, активист в областта на демокрацията и правата на жените. Обсъжда идеите си за марксизма, ленинизма и феминизма в годините, когато социализмът се разглежда като национална заплаха в Турция. Осъдена е в дело на Турската комунистическа партия и живее в изгнание във Франция и Швеция. Публикувала е около трийсет романа („Фосфорната Джеврие“, „Като луди“, „Затворникът от Анкара“ и др.), голям брой разкази, статии, критики и преводи. Предстои екранизиране на сериали по четири нейни книги, включително вече филмираната „Фосфорната Джеврие“ и „Като луди“.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

Информация: Издателство "Авиана", Бургас

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.