„Международни фотографски срещи“ с осем изложби, лекции и презентации на тема „Социален топос“ през погледа на артисти - фотографи от цял свят

12.10.2023
Снимка 1

Събитията ще се провеждат в залите на Градска художествена галерия и Старинен Пловдив от 13 до 31 октомври 2023.

„Международни фотографски срещи“ е ежегоден фестивал в Пловдив с 40-годишна история, който се открива винаги втория петък на месец октомври в уикенд, наситен с фотографски събития – изложби, лекции, презентации.

Фотографският фестивал с тема „Социален топос“ ще покаже места, събития и хора с общата идея за времето и пространствата, където живеем, ще ни провокира към сравнение, съгласие или отрицание на образите, представени пред нас от артиста фотограф. Топосите – тематичното поле на изложбите – са определени от икономическите, политическите и индивидуалните човешки норми с фокус човека, живеещ във или извън тях. В залите на Градска художествена галерия и Старинен Пловдив ще бъдат показани осем изложби, които не само трябва да видим, но и да осмислим, за да почувстваме връзките на сложния визуален език на медиума фотография с нашата ежедневна реалност и съвременното изкуство.

Дигиталната ера даде на хората техниката да снимат буквално всичко, те снимат и споделят над един трилион снимки годишно. За жалост тази достъпна лудост на фотографирането обезцени стойността на изкуството. В преданост към фотоизкуството се провежда Пловдивският фестивал, за да се върнем към онова забравено мислене за ценността на мига и времето, когато един фотографски филм имаше 36 кадъра. За да се обърнем с лице към истинските произведения на фотографското изкуство, които така рядко виждаме публично.

Артистичен директор и куратор на „Международни фотографски срещи“ е доц. д-р Никола Лаутлиев.

Кои са акцентите на изложбите?

Емблематичните и романтични снимки на световно известния и всепризнат Ара Гюлер на родния му град Истанбул, неговите жители, улици и докове.

Изображенията като спомени, които се появяват подобно на упорити сенки в изложбата на Марко Ригамонти, видения, запазени за неопределено време.

Румен Койнов със силата и внушенията на живота в пристанището на град Манаус, портал и една от последните граници на цивилизацията в Бразилия;

Завладяващият документализъм на Владимир Василев за ежедневието на „Маргиналите“, там където има бедност и насилие, но и моменти на благодат и солидарност;

Райнер Ридлер с пътуването в сърцето на едно общество на стандартизирано свободно време, където реплики на най-великите туристически пейзажи са изфабрикувани в местни пространства, за да да инсценираме собствените си житейски истории;

„С и без тебе“  е почит към бащата, резултат на 20-годишна работа на Магнум фотографа Якоб Ауе Собол, осемдесет фотографии, които са разказ за живота на пет континента; с уникално индивидуален и неповторимо експресивен стил на черно-бяла фотография.

„Световна душа“ новата мултимедийна творба на Мате Барта, „Разследване заради разследването“ или по-скоро „Наблюдение заради наблюдението“. Поредица от урбанистични пространства, гледки, които обикновено остават незабелязани в процеса на ежедневната им градска употреба;

Никола Михов, който преди Бъдни вечер решава да влезе в ролята на Дядо Коледа и да раздаде подаръци на възрастни и почти забравени хора. Кръговратът на живота и спомените намират продължение във фотографиите на неговата изложба.

Изложбите се откриват в присъствието на Якоб Ауе Собол и Сара Собол, Райнер Ридлер, Марко Ригамонти, Владимир Василев, Мате и Марк Барта, Томас Опиц – директор на галерия „Тобе“, Чагла Сарач – „Архив и изследователски център Ара Гюлер“, съветник по изкуствата на “Доуш груп”, Туана Пулак и Ясемин Йозюе от Ара Гюлер музей, Никола Михов и Филип Лхамсурен.

Фестивалът се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ с подкрепата на Община Пловдив, Национален фонд „Култура“, фондация „Зингер-Захариев“ и със съдействието на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Музей „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ Истанбул, Институт „Лист“ –Унгарски културен институт София и галерия „Тобе“ Будапеща, Фактор БГ, Фотосинтезис, „Рамада Уиндам“ Пловдив Тримонциум, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия.

 

Програма

„Международни фотографски срещи”
"Социален топос" 
Пловдив, 13 - 31 октомври 2023

 

Откриване на фестивала:

13 октомври 2023 г. петък 18.00 ч

Градска художествена галерия, „ Капана",

ул. „Райко Даскалов“ № 29

Откриване на изложбите и срещи с авторите:

Ара Гюлер, Турция

Якоб Ауе Собол, Дания

14 октомври 2023, събота
10.30 – 12.00

ГХГ „Временни изложби“

ул. „Княз Александър I“ №15

Райнер Ридлер, Австрия, 1-ви етаж

Марко Ригамонти,Италия. 2-ри етаж
12.30 ч – 15.00 ч.

Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

Мате Барта, Дълбока зала

Владимир Василев, Сводеста зала

17.00 – 18.00 ч.

Къща Хиндлиян, ул. „Артин Гидиков“ 4, Старинен Пловдив

Никола Михов

18.00 – 19.00

Балабанова къща

Музикална композиция на Марк Барта

11.30 – 18.00

Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

Платформа ПУК!

Тихомир Стоянов

Росен Кузманов

Никола Михов

Изложба на фотографски книги

15 октомври 2023, неделя

10.30 – 12.00

ГХГ, експозиция „Мексиканска графика“
ул. „Артин Гидиков“ № 11, Старинен Пловдив
Румен Койнов, Бразилия
10.30 – 12.00 ч.
Презентация от музей „Ара Гюлер“ Истанбул

ГХГ, галерия „ Капана", ул. „Райко Даскалов“ № 29

31 октомври 2023, вторник

17.30 – 19.00

ГХГ, галерия „ Капана", ул. „Райко Даскалов“ № 29

Финисаж на фестивала

Представяне на фотокнигата на доц. Никола Лаутлиев „Амаркорд“

с участие на китарен ансамбъл „Академика“ –

художествен ръководител проф. д-р Стела Митева - Динкова

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.