Живопис и рисунки на Евгения Воденичарова - Гената в СГХГ ни припомнят уникалния почерк на художничката

01.11.2023
Снимка 1

СГХГ представя

Евгения Воденичарова

изложба живопис и рисунки

2 ноември  – 3 декември  2023 г.

Откриване: 01 ноември 2023 от 18.00 часа

Предстоящата изложба в Софийска градска художествена галерия на Евгения Воденичарова или Гената, както я наричат нейните близки, съвпада с ретроспективната изложба на нейния приятел Генко Генков. Техните две противоположни съдби – тази на нестихващата широка популярност и на скритото, познато на минимален кръг от почитатели творчество ще се срещнат в залите на СГХГ.

Уникален и напълно различен е почеркът на Евгения Воденичарова -  неочакван, експресивен и мощен, едновременно с това и странно деликатен, нетипичен за 70-те г. на миналия век. Това е  времето през което са създадени повечето от нейните творби. Рисува предимно портрети, пейзажи и натюрморти. Най-често срещаното мнение за нея е, че това не е български творец.

Натюрморт с градински цветя, 70-те години, маслени бои върху платно

Евгения Воденичарова се учи да рисува през 60-те и началото на 70-те години, времето предшестващо идеологическата агония на каноните на социалистическия реализъм, която започва в края на 70-те и трае до средата на 80-те години. Тогава клишетата все по-смело биват атакувани от отделни художници, но тези проявления на „упадъчното”, разчетени като „западно влияние”, безапелационно се наказват. Избира тема за дипломна си работа „Корида“, няколко пъти отхвърлена, защото е очевидно „еретична“ във времето на трудово-борческите сюжети. Единствено застъпничеството на нейния професор Ненко Балкански  й позволява да се дипломира. Корида е тема на другостта, на непреживяната, но бленувана среща с истината, с истинската среща между живота и смъртта.

Митето /Димитър Воденичаров/, 70-те години , маслени бои върху зебло

Евгения Воденичарова преподава в казанлъшката художествена гимназия, прави най-често портрети на своите колеги. Участва в изложба на преподавателите от гимназията през 1986 г. и две от нейните картини, Корида и Портрет на Димитър Воденичаров, са откупени от ХГ Стара Загора. Едва в преломната 1989 г. галерията в Града на розите придобива два натюрморта, а четири години по-късно и един експериментален пейзаж.

До 2010 г. повечето от творбите й не са показвани. Малко по-късно една картина от серията Корида участва в изложбата „Хайку пространства” в галерия Кръг+, а след това нейни творби са представяни в проекта „10х5х3” в галерия „Шипка“ 6 и предизвикват изненада сред специалисти и ценители.

 В предстоящата изложба в Софийска градска художествена галерия ще бъдат показани около 70 произведения – живопис и рисунки.

Екип:

Куратор: Красимир Илиев
Дизайн рекламни материали: Светла Георгиева
Реставратори: Илинка Чергарова, Светлана Христова, Милан Михайлович

Дамски портрет, 70-те години, маслени бои върху платно

 

Информация: Маргарита Енева, Връзки с обществеността

Заглавно изображение: Корида, 1073, маслени бои върху платно

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.