НОВИ КНИГИ: Георги Николов и "Както се отваря небе"

22.12.2023
Снимка 1

За книгата

„Най-важната характеристика за поезията на Георги Николов е нейният космополитизъм. Той постоянно дава нови съчетания, нови смисли и интерпретации на познатите до болка национални, литературни и културни феномени. Неговата поезия е глобална в хубавия смисъл на думата. И с тази книга наднича в по-голямото небе, в небето, което обгръща всички места, а не само мястото, където поетът живее телесно.”

Румен Денев

„Отколешна дилема на поезията е как да покажеш познатото до втръсване: вехтото да обновиш, старото да подмладиш, прашясалия свят да направиш свеж като измит подир дъжд и в ноздрите да те удари остро озон. Николов го постига чрез няколко лоста от първи род, на които опорната точка е самият той.”

Марин Георгиев

„Стиховете на Георги Николов са дълго носени и изявени в артистична игра със словото в друга равнина на възприятията. Думите му са с разширени семантични полета и препрочитането е удоволствие, защото сам ги възкресяваш за още един живот.”

Анчо Калоянов

 

Георги Николов, "Както се отваря небе", поезия
Изд. Литературен форум, 2023
Рецензенти: Кирил Кадийски, Бойко Ламбовски
Брой страници: 132
Цена 15 лв.



За автора

Георги Николов е роден през 1955 г. в Харманли. Следвал е психология във Варшавския и в Софийския университет. Автор на десет стихосбирки, два романа и сборник с очерци. Има множество публикации в литературни списания и сайтове. Носител на редица награди за поезия и проза, сред които „Южна пролет" през 1995 г. за дебютна поетична книга. Превеждан на полски, руски, сръбски, турски и гръцки. Превежда поезия от полски език.

 

Георги Николов в Диаскоп

Коледен брой на Диаскоп 01-31 декември 2023

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.