Очаквайте скоро избирането на тазгодишните номинации на България за наградите Еврокон 2024

10.01.2024
Снимка 1

От Инициатива ФендъмBG отново организираме процеса по избиране на българските официални номинации. Форматът е сходен с този на предишните три издания, през 2017 г., 2021 г. и 2022 г., и се състои от два етапа с отворено участие за всички почитатели на фантастиката

Първият етап - етапът на номиниране, дава възможност на всеки желаещ да предложи до трима кандидати във всяка категория на наградите. На втория етап се гласува за най-популярните номинации сред онези, които отговарят на условията за участие. Победителите ще бъдат българските кандидати за награди на Еврокон 2024. 

От тази година има две нови категории - за “Най-добър комикс или графична новела”, и “Най-добро събитие, фестивал или конвент, организиран от фенове” благодарение на усилията на екипа на Инициатива ФендъмBG. Две поредни години представители на екипа защитиха своите предложения на официалната среща на делегатите по време на Еврокон фестивала. Така категориите стават общо 16 и целия списък, както и кратка информация за наградите и фестивала може да намерите в прикачените файлове.

Сайтът за тазгодишните номинации е в процес на довършване. Повече информация за резултатите от предишни години може да намерите на следните линкове: Еврокон 2022, Еврокон 2021 и Еврокон 2017.

Ще се радваме да подкрепите процеса като номинирате заслужили български творци и творби, участвате в гласуването на втория етап и преди всичко - като популяризирате инициативата с цел да достигне до възможно най-много фенове. Силно българско представяне на европейските фантастични събития и повече видимост към процеса на номинациите според нас е от значение за това повече хора в България да говорят за фантастика и да я творят в различни медии и жанрове. 

Очаквайте скоро и официалния прес рилийз, когато отворим платформата за номиниране.

Какво е Еврокон

“Eврокон” е ежегоден фестивал за фантастика, който се провежда на територията на Европа. Мястото на провеждане на бъдещите издания и организационният комитет се избират на самия фестивал, като обикновено това се случва с хоризонт от две години.

“Еврокон” традиционно е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни. В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за научна фантастика.

Европейската научнофантастична асоциация

Организирането на фестивала, изборът на организационен комитет, както и гласуването на наградите, се осъществяват и координират от Европейската научнофантастична асоциация. Организацията е съставена от фенове и професионалисти в областта на фантастиката, като в рамките на “Еврокон” тя провежда работни срещи, на които делегатите от различните европейски страни гласуват за нови правила на асоциацията и за европейските награди, избират управителни членове и място за провеждане на следващи издания на фестивала.

Български номинации са печелили награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на българската фантастика и фантастично творчество както в чужбина, така и у нас.

Делегацията на български представители на изложението от друга страна е отличен начин за развиване на връзки между фендъм обществата по света.

Еврокон 2024

Тазгодишното издание ще се проведе в Ротердам, Холандия, между 16 и 19 август под името Erasmuscon.

Повече информация за събитието може да намерите на официалния уебсайт.

Пълен списък на категориите за наградите Еврокон 2024

Chrysalis Award - Награда за дебют

Окуражителна награда за дебютен автор или художник, който е станал популярен в последните три години.

Achievement Awards – Награди за годишни постижения

Награди за творби, публикувани за първи път в последните 2 (две) календарни години преди текущата, т.е. в интервала януари 2022 - декември 2023 включително.

Най-добро художествено произведение (Best work of Art)

Най-добро литературно произведение (Best written work of Fiction)

Най-добър комикс или графична новела (Best Comic Book or Graphic Novel)

Най-добро драматично или театрално представление (Best Dramatic Presentation)

Най-добър брой на фензин (Best Fanzine)

Най-добро произведение за деца (Best Work for Children)

Най-добра интернет  публикация, различна от  фензин   (Best   Internet Publication, other than a fanzine)

Най-добро  събитие,  фестивал  или  конвент,  организиран  от  фенове  (Best Event, Festival or Convention organised by Fans)

Hall of Fame Awards – Награди за цялостен принос

Награди за творци и екипи с признати постижения в съответната медия или дейност, активни отпреди поне три години и в последните 10.

Най-добър художник (Best Artist)

Най-добър писател (Best Author)

Най-добър издател (Best Publisher)

Най-добър популяризатор на фантастика (Best Promoter of Science Fiction)

Най-добро периодично издание (Best Magazine)

Най-добър преводач (Best Translator)

Grandmaster Award - Гранд-майстор на фантастиката

Награда за личност с голям принос към фантастиката и фантастичната общност в продължение на поне 20 години, не само в България, но и на международната сцена.

 

Информация: Екипът на Българските номинации за наградите Еврокон 2024

 

Еврокон в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.