„Пътувания“: Юбилейна изложба на Греди Асса в СГХГ

22.02.2024
Снимка 1

 СГХГ представя

Греди Асса

Пътувания

27 февруари - 02 май 2024

Откриване: 27 февруари 2024 от 18.00 часа

„Основният проблем на евреите е, че те, ходейки по земята, все търсят земя. Може би този проблем стои някъде дълбоко и в моите работи. Струва ми се, че те много по-малко са свързани с конкретни места и много повече с броденето между тях, с пътешествието.“

Греди Асса

„Пътувания“ е ретроспективна, юбилейна изложба на българския художник Греди Асса, който тази година навърши 70 години. Чрез метафората на “пътуването” тя представя основни моменти в развитието на художника с особен акцент върху приноса му за развитието на съвременното българско изкуство и мястото му в европейското и световно културно пространство. Греди Асса е значима фигура в българското изобразително изкуство, която е оказала осезаемо влияние върху процесите по обновяване на визуалния език през 80-те и 90-те години на миналия век. Художникът има над 80 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в колективни прояви у нас и в чужбина.

В изложбата са показани повече от 140 произведения - маслена живопис, акварел и рисунка - от края на 70-те години на ХХ век досега, някои от които непоказвани пред публика. Включени са творби от ателието и личния фонд на Греди Асса, от галерии и музеи в страната и от частни колекционери.

Исландия I, 2022, маслени бои, платно, 100 х 130 см.

Пътуващият художник е пейзажен художник – градски или природен. Греди Асса – още повече. За него, като пътешественик, еднакво важни са още интериорът, портретът, натюрмортът, музейният експонат или архитектурният детайл, които се превръщат в пейзажи. Греди Асса е художник на пейзажи – една романтична тенденция, дълбоко вкоренена в природата му на творец. Той пътува през и създава културни пейзажи – природни, градски, музейни, битови, – сътворени от културни и исторически наслагвания и взаимовръзки. В същото време тези наситени с минало срещи са първооткрития, винаги върху нов хоризонт, усвояване на нови територии - Велики географски открития в сферата на личното.

Остров, 2014, маслени бои, платно, 110 х 110 см

Мащабната мултимедия цели близко съпреживяване в творческия свят и личността на твореца. Изложбата е съпроводена с богато илюстрирано албумно издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев. Залите на Софийска градска художествена галерия са преустроени изцяло според, създаден специално за изложбата, експозиционен дизайн.

Куратор на изложбата е Иво Милев с екип от Фондация “Свободни съвременни изкуства” и Софийска градска художествена галерия. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Фондация “Лъчезар Цоцорков”, Аурубис - България, Дънди - Прешъс, Кауфланд - България, Уникредит Булбанк, Софарма, Главболгарстрой, АЕЦ Козлодуй, Пенсионен фонд “Доверие” и с медийното партньорство на БТА.

Kупол, 2015, маслени бои, платно, 110 х 110 см, частно притежание

  

Информация: Маргарита Енева, Връзки с обществеността

Заглавно изображение: Гора, 2018, маслени бои, платно, 80 х 160 см

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.