Изкуствен интелект и интернет морга

28.02.2024
Снимка 1

За направата на комикси ползвахме „книжна морга”, днес — „интернет морга”.

Пандемията от Covid-19 прекъсна обичайния ход на живота из целия свят. Образованието бе една от най-засегнатите сфери, затвориха се училищата и се премина на дистанционно обучение сред електронна среда. Днес се говори за изкуствен интелект и как ще измести художници или писатели, автори на манга и пр. Това са наивни разсъждения. Преди всичко художникът първо образува в съзнанието си представа чрез мисъл, а след това в съответствие с тази представа рисува с молив на хартия, след което с четки и цветове на някаква основа – хартия, платно, стена, дигитално и подобни. Което означава, че има вътрешна рисунка, т.е. вътрешна представа, образувана в душата на художника, представа (или идея, образец), формирана от интелекта. Вътрешната рисунката не е нито материя, нито тяло, тя е форма, идея, ред, правило или интелектуален предмет, в който са изразени понятия за неща. Вътрешната рисунка се различава от външната рисунка – тя се явява идея и форма в интелекта, представяща изразително определено понятие за нещо, което се явява цел. Необходимо е да се отчита, че съществуват два вида дейности – външната рисунка (чертане, формиране) и вътрешна рисунка ( разбиране, желание). Оттук става ясно, че всяка външна дейност трябва да има цел, както и вътрешната рисунка трябва да има цел, за да стане съвършена и завършена. Целта на вътрешната рисунка е разбирането на предмета, който ще се изобразява, да се образува в интелекта на художника духовна форма (в образ и форма на съзнанието).

В деветото изкуство важно действие е събиране на документация за оформяне на бъдещата творба – книги, картички, снимки от списания, календари, плакати и всичко, което ние наричахме в издателството „книжна морга за справки”.

Днес чрез интернет творческите личности имат извънредно улеснение за формиране на своята идея (вътрешна цел, разбиране и постигане на духовна форма), която после да материализират като една дебела Атина.

Дотук няма лошо. Въпросът е какво се предлага днес в тази „интернет морга”?

Следях развитието на запаметяващите устройства още през 80-те години. Спомням си девиза, от който програмистите се водиха „каквото се вложи, такова и ще излезе”. Има програмисти, които са над машините и слуги, които изпълняват наредбите на машините. Битието определя съзнанието, но нечие съзнание определя това битие.

Наблюдавам от месеци възможни комбинации и констатирам, че 70% от съдържанието на интернет моргата е порнография, която се прикрепя към независими от нея съдържания. Не се бъркам в стремежите и желанията на хората кой какво иска, но предупреждавам, че този процент ще се увеличава заради един комикс закон. Това вече е нарушаване на права и особено при възпитаване на деца чрез електронната търсачка.

В обучението за девето изкуство, приготвено от „Диаскоп”, едно от заданията е да се редят в различни разположения 24 карти, изобразяващи пейзаж с фигури. Те са белгийски от края на 19 век. От тези 24 карти са възможни следните версии комбинации, които на брой са: 1.686.553.615.927.922.354.187.720

Прилагам 4 карти с много малко размествания, както и формулата. Ако искаме да се каже по-ясно като анекдот, може да се даде примера с откривателя на шаха, който поискал награда хонорар - при всяко квадратче от първоначално положеното зрънце, следващите да се удвояват – та държавната житница не стигала. Изкуственият интелект не може да да се състезава с деветото изкуство, защото е негова рожба, както и киното –тъй като съществуват два вида възприемане и разработване на движението.

Георги Чепилев

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.