Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Изложбата „Свързаност“ на художничката Петра Добревска в Мраморната зала на Народното събрание

12.03.2024
Снимка 1

За Петра Добревска живописта е любов, а ролята на изкуството е на миротворец, съзидател и укрепващ добродетелите.

Съвсем не случайно авторката е озаглавила изложбата си в Мраморната зала на Народното събрание „Свързаност“. Синоним на тази дума е съединение. И както всички знаем „Съединението прави силата“ – текст, изписан над входа на сградата на Парламента. Какво по-силно от тези думи. Обединим ли се, планини повдигаме.

За Петра Добревска заглавията на изложбите и картините ù винаги са свързани с посланията, които отправя към зрителите и с топлината, светлината и експресията, които излъчват творбите ù.

И тук е мястото да спомена, че тази изложба подкрепя една значима кауза: Божик 2023 за възстановяване на Народно читалище „Георги Попиванов“ в село Спатово, което е в тежко състояние и за реновирането му ще бъдат дарени 20% от продажбите на всяка една картина от изложбата на Петра Добревска.

Живописта е на сърцето ù  много отдавна, още от времето, когато учи в Художествената академия „Жул Паскин“ в София при проф. Николай Майсторов. Там,  в неговия клас овладява тайните на изкуството, чието изразно средство са цветовете. Чрез тях тя предава върху платното своите мисли, идеи, чувства и ги внушава на емоционално ниво, а образите, които създава представят въплътената в тях идея.

Първоизточник на вдъхновението ù е природата. От нея тя черпи с пълни шепи, за да може чрез  цветовете, в зависимост от тяхната интензивност и нюанси да въздейства върху различните нива на възприятие у зрителя. Много експресивни, работите ù предават настроението и характера на замисъла, а тя се стреми да излее върху платното своите емоции и отзвука, който събитията, предметите  и хората събуждат в нея.

Чрез картините Петра Добревска  съхранява душевното  спокойствие и светлината в себе си. Като рисува, тя успява да почувства света около нея и търси отговор на всичко, което я вълнува, запазва спонтанността към изкуството, която се усеща и от публиката.

За мен картините ù са като врата, през която човек може да влезе и да се изгуби, за да релаксира. Те са като пространство, в което е възможно да получиш  надеждата, оптимизма, вярата и любовта, от които се нуждаеш. Светлината, която е вътре в нея, тя предава и на картините си, които като проява на това вътрешно озарение излъчват светлите чувства на своята авторка и на зрителите.

Петра е разностранен, нестандартен творец. Тя излиза от рамките на общоприетото, баналното, от шаблона и отделя внимание на всичките си таланти като художник. Сред тях са рисувана анимация, боди арт, пърформанс, арт инсталации и визуална поезия.

Петра Добревска създава и бижута. Докато следва в Академията „Жул Паскин“, тя усвоява и тайните на бижутерското изкуство, разработва авторски бижута, сътворени от сребърни нишки и естествени камъни. Тя запазва българския стил в накитите и ги осъвременява по свой начин. Винаги се стреми интересно и своеобразно да представи изкуството си. Има много реализирани проекти и около 25 самостоятелни изложби.

Голяма част от картините ù са собственост на колекционери както от България, така и от Германия, Испания, САЩ, Гърция, Чехия и други страни по света.

Неизчерпаемата ù творческа енергия и фантазия постоянно ù поднасят интересни идеи и я подтикват към нови и оригинални проекти.

 

Д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.