Вихра Григорова: Пространствата на Румен Манолов

20.03.2024
Снимка 1

Вихра Григорова за художника Румен Манолов при откриването на неговата изложба "Пространства" на 20 март 2024 в галерия Аспект.

Пространството всъщност е цялата Вселена, създадено от Твореца още в първия ден на Сътворението. След това всеки творец създава своите собствени пространства.

Когато говорим за пространствата на Румен Манолов първото, което си представяме е необикновения му личен прочит на градския пейзаж със старовремските сгради от началото на миналия век. Той ги издирва, открива и увековечава в картините си. Именно тези архитектурни шедьоври са обект на неговите любовни „портрети“, чиято индивидуалност и скрити тайни доминират и в тази изложба. Изящна архитектоника, обли фронтони, куличка или минаре, сводове и балюстради, необичайни находки в зрителния ъгъл допълват сюжета. Главен герой все пак е колоритът, класически изграден в топла светлина и студена, синя като полярен лед сянка. Може да изглеждат монохромно на пръв поглед, но само се приближете и вижте какво богатство от внезапни акценти си пробива път през доминиращите цветни петна и разкрива преживелици от близко и далечно минало. Точно светлината тук е  основно изразно средство, рязко разграничена или изливаща се като течно злато между сградите. Много от тях са от любимия Пловдив, но и столицата не е пропусната. Като по чудо ще ги разпознаете, въпреки че детайлите са само маркирани, като да са видени с бегъл поглед на случаен минувач или просто насън. С редки изключения тези пейзажи са безлюдни или населени с анонимни силуети, потънали в сенките на тенти и чадъри пред уютните улични кафенета. Това е един мечтан, спокоен и уравновесен свят от светлини и сенки, малко призрачен и дълбоко и безнадеждно романтичен, неуязвим за преходните емоции на злободневното.

Къща на Сахат тепе, 50х50, акрил/платно

В предговора си към едно старо издание на „Трима души в една лодка – без да става дума за кучето“ на Джером К. Джером големият български журналист и блестящ преводач Димитри Иванов – Джимо казва за автора, цитирам по памет, че „…лепва необичайно прилагателно към добре познато съществително и нарича къщата „красавица и гиздосия“, а момата „спретната и обемиста“. Ето такива са сякаш и къщите на Румен Манолов, а и епохата съвпада.

Дори в чинарените гори има не просто природен пейзаж, а стройна като в готическа катедрала архитектоника при вертикалите на другите, „правилните“ дървета, между които като чудати праисторически създания се извиват фриволно петнистите силуети на великолепните чинари. Тях ги има ги и в градските пейзажи, но са някак по-укротени, по-цивилизовани. Те извисяват мощна снага като стражи пред портите. Портите пък сякаш чакат да бъдат отворени и от тях да излезе бавно достолепна двойка старци – той със сюртук и бастун със сребърна дръжка, тя с воалетка и корсет. Както си му е редът. Тук времето е спряло още във времената на Ар Деко, Ар Нуво и другите прелести на довоенните времена. Румен Манолов отвори тези загадъчни порти и вече можете да влезете – добре дошли!

Вихра Григорова

20 март 2024 г.

 

Фото: @Диаскоп, интервю на журналиста Владимир Севов

 

Вихра Григорова в Диаскоп

Румен Манолов в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.