"Аз който заставях Слънцето да потъмнява" или за проклятието на Тенксватава, което тегне над Америка и нейните президенти

04.04.2024
Снимка 1

"Аз който заставях Слънцето да потъмнява..."

Това са думи на индианския вожд и шаман на племето Шоуни — Тенксватава. Името означава "Отворена врата" (1775-1836). Тенксватава е брат на Текумзе (Падаща звезда) и е предсказал пълното слънчево затъмнение от 16 юли 1806 год. С това укрепва своя окултен авторитет сред индианците и оттогава го наричат Пророка. Двамата братя осъзнават, че справедливостта няма да бъде възстановена по мирен път и обединяват десетки племена за борба със социалните и икономически беди.

Индианският шаман, подобно на името си, отваря врата, но врата за нещастия на американските президенти: "Властта на американците над индианската земя ще падне не по-късно от два големи слънчеви дни, т е. 198 г." Предсказанието, съпроводено с проклятие, е изречено между 1828 и 1830 г. , та евентуално ще има сила до 2028 год. От американските президенти пръв завършва живота си, според думите на Тенксватава,  Уилям Харисън, умирайки в кабинета си.

Проклятието накратко е следното: "Ще умре или ще бъде убит преди завършване на мандата си" — всеки американски президент, избран на всяка 20 година, или в година, завършваща на цифрата 0. Смята се, че от 46 американски президента, седем са станали жертви, застигнати от това проклятие.

Повод за този спомен е, че на 7 април т.г. се очаква Слънчево затъмнение, но и сме близо до края на втория слънчев ден. Съществуват комикси и филми за брата на пророка — Текумзе.

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.