Избори не само с оправдателен глас, а и такива с осъдителен характер: Из вестник „Народен сън”, издание на Вещо лице

26.04.2024
Снимка 1

Идея за сатиричен комикс.

Анализ на видени и чути мнения, аргументи и разни слухове от Хитър Петър – български журналист.

„Днес хората в България са изморени, затова броят на гласуващите е минимален”, казва един айляк. Той членува в организацията на „Изморените”, която по понятни причини все още не е законодателно регистрирана. Но какво пречи тя да участва в изборите?

„Изморените” са ляво движение, отразено в огледалото и не може да се каже дали е продължител на делото на ЛЕН-иновците, очакващи река от мед и мляко или е продължител на пловдивските хамали от площад  Джумаята през началото на миналия век. Те могат да влизат в сглобка с всяка партия, стига да не им се разваля айляка.

Наскоро обаче се формира и партия  „Нови Инвалиди” – не от физическите инвалиди, а от народно мнозинство със смазани воли.

Не малка част от тези  гласоподаватели твърдят, че предлаганата изборна система е присадена и затова безплодна. Ограничено било правото им на избор. Тъй като имали възможности само за машинно гласуване или с хартиена бюлетина, а те имали желание да се предложи и каменно гласуване. Тъй като традицията по нашите земи посочвало друга еволюция, пояснява в дописката си вестник „Народен сън”.

Те имали исторически доказателства, че глаголът „гласувам”(от гръцки – псифизо), е образуван от футуристичен звук – псии. На гръцки „псифида” означавало морски камъчета, които се движат напред-назад, изтласквани на пясъчния бряг и пак влизащи в морето. В древността върху гладката повърхност на такива камъчета, пишели името на онзи, когото искали да изберат чрез гласуване за водач на даден народ. Провеждали се избори не само с оправдателен глас, а и такива с осъдителен характер.

„Лишени сме от права, защото се унищожава регионалната традиция! В днешно време се използва само едностранното гласуване, т.е. само за оправдателен характер.

„Дали ако не се проведат избори с осъдителен характер, няма да се повиши броят на гласоподавателите?  И дали в такъв случай симпатизантите на партия „Новите Инвалиди” и привържениците на организацията „Изморените” няма да се раздвижат”, е заключението на Вещо лице.

Следва „Хитър Петър изнася доклад пред Европарламента на тема „Основи на бъдещата идеална държава””.

 


         

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.