Под прожекторите, очи в очи с публиката ще застанат Анна Лазарова и "Детска стая под наем"

12.05.2024
Снимка 1

Среща разговор с Анна Лазарова

14 май 2024 от 19.00 часа

клуб Петното на Роршах

Пловдив


Крехка и светла, тя никога не се е бояла да пише за уязвимостта, за горчиво-сладостния вкус, който оставя у нас детството. За капаните на самотата, за отчаянието и надеждата, за приспивните песни или смъртта, която ни лишава от всичко насъщно.

 

"Какво чувам в тази книга? Чувам как узрява светлината, как добива очертанията на символ и знак, как озарява всяка дума и ред. Но виждам и белезите от тази светлината. Защото светлината е способна да ранява. Заради баналната си природа, заради високите очакванията, заради класическите тълкувания на нейната природа. Ето защо в тази книга има толкова честна тъмнина."

Йорданка Белева

"По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък се случи да попадна на стихосбирки, написани след повече или по-малко продължително мълчание на автора. Причините за това смълчаване са различни, но симптоматично е, че след паузата се появяват по правило силни и вълнуващи строфи. Изкушен съм да предположа, че "в дълбокото е немотата на поета". В дълбокото – на чувството и мисълта – е поезията на Анна Лазарова, в онази човешка дълбина, в която се срещат и сливат делничното и вълшебното, добре познатото ни и връхлитащото ни чудо. И ние, читателите на тази великолепна поезия, трябва да благодарим на поетесата, която открехва пред нас вратата към тази дълбина и ни подканва с малко тъжна, но светла усмивка да я последваме."

Цочо Бояджиев

Анна Лазарова

Анна Лазарова е родена във Велинград. Завършва специалност „Българска филология” и магистратура „Литературознание“ в СУ „Свети Климент Охридски”. Носител е на над 15 награди в областта на литературата и културата, сред които Голяма награда от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, 2015, втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, 2015, Национална литературна награда „Георги Черняков“, 2016, награда на Фондация „Блага Димитрова“ за принос в развитието на българската литература и култура, 2016, награда от Националния литературен конкурс „Георги Давидов“ и др. Занимава се активно с литература.

През 2016 г. излиза първата книга с поезия на Анна Лазарова – „Вкъщи всички вечерят отделно”, която е отличена в раздел „Поезия“ на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“, както и с Годишната награда на Академия Liber „За концептуален поетичен дебют в книга“. Втората ù книга „Детска стая под наем“ излиза през 2023 г.

Нейни текстове са поместени на страниците на редица медии, вестници, списания и антологии и са превеждани на арабски, турски, английски, немски, испански и други езици.

-----

Литературен фестивал "Пловдив чете" 2024 / пролет / се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

Организатори: Литературен салон Spirt&Spirit

                              Литературен фестивал Пловдив чете

                              Издателство Scribens

                             Клуб Петното на Роршах

 

Анна Лазарова в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.