Галерия „Капана“ ще представи съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ с куратор Милан Бешлич/Milan Bešlić

14.05.2024
Снимка 1

По инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов в Градска художествена галерия – Пловдив ще гостуват трима утвърдени художници от Загреб.

Между 21 май  и 9 юни 2024 г. на двата етажа в галерия „Капана“ ще бъде представена изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ с куратор  Милан Бешлич/Milan Bešlić. Той е подбрал живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници: Томислав Бунтак, Мая Рожман и Йосип Иванович. В България партнира Хърватско-българското културно дружество „Степан Юринич“ с председател инж. Румен Бояджиев. 

Откриването е на 21 май от 18:00 часа.       

Томислав Бунтак/Tomislav Buntak,  е роден през 1971 г. в Загреб, където завършва Академията за изобразително изкуство през 1997 г., в класа на проф. Мирослав Шутей. Той е професор и заместник-декан на Академията за изобразително изкуство. Бунтак е един от най-известните съвременни хърватски художници с акцент върху рисунката и графиката. Излагал е свои картини в множество самостоятелни и групови изложби. Председател е на Хърватското дружество на художниците.

Пред пловдивската публика представя рисунки и картини с мотиви от гръцката митология и християнското наследство, пейзажна живопис от европейски дестинации, мотиви от ежедневието, рисувани в периода 2005 до 2023 г. Художествените произведения са с размери 140х180 см и 160х200 см и ясно показват стиловите характеристики на автора, по които той е разпознаван и хвален от изкуствоведите.

Йосип Иванович/Josip Ivamovich е роден през 1961 година в гр. Сараево, където завършва Академията за изобразително изкуство през 1988 г. Той създава забележителни произведения в областта на рисунката, графиката, живописта, театралната сценография. Автор е на скулптури от стъкло, метал, бронз, дърво. Някои от тези монументални форми са експонирани на обществени места. Организирал е повече от 50 самостоятелни изложби и участва в множество групови изложби. Член е на Хърватското дружество на художниците. Живее и работи в Дубровник и Пелешац.

Картините му от последния цикъл „Autići“(„Автомобилчета“), върху който започва да работи през 2011 г., са голяма промяна в неговото творчество, която беше високо оценена от критиците. Художникът проблематизира голямата и универсална тема на градското ежедневие, което често е пренатоварено с екологични проблеми. Градският пейзаж е разпознаваем в целия свят като вид цивилизация именно поради многобройните проблеми със същите характеристики, които откриваме в картините на Йосип Иванович. В изложбата в галерия „Капана“ художникът представя над 12 платна, изпълнени в техника акрил с размери 120х150 см и 155х200 см.

Мая Рожман/Maya Rojman е родена през 1981 г. в Загреб. Завършила е Академията за изобразително изкуство през 2006 г., където сега е професор и заместник-декан по учебната дейност. Чрез своите многобройни и интригуващи самостоятелни изложби тя се е профилирала като универсален творец, който изразява себе си в традиционни и съвременни медии: рисунка, графика, живопис и пърформанс. Нейните творби най-често водят началото си от ежедневни мотиви и ситуации, които тя умело и изобретателно проектира в различни художествени техники и произведения на изкуството със силни лични конотации, в които се открива решителността на автора.

Със селекция от произведения, създадени през последните три години, от 2020 до 2023 г., Мая Рожман показва авторските си черти в различни художествени дискурси, които я разкриват като художник с творчески заряд и любознателен дух, който ще бъде разпознат и в българската творческа среда по специфичната си художествена изява.

Изложбата се реализира с подкрепата на УниКредит Булбанк.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.