Срещи с художници, лекция за Ненко Балкански и безплатен вход във всички сгради на ГХГ Пловдив в Европейската нощ на музеите и галериите - 18 май

16.05.2024
Снимка 1

В Международния ден на музеите 18 май ГХГ – Пловдив ще посреща посетители безплатно във всички свои сгради с постоянни експозиции, както и в две от залите си с временни изложби.

Тази година празникът съвпада и с Европейската нощ на музеите и галерии, която се организира по същия повод винаги в събота вечер.

С удължено работно време от 10:00 до 22:00 часа ще приема посетители Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32, където ще може да се разгледа голямата юбилейна изложба „Литийно“ на скулптора Цвятко Сиромашки. Публиката ще има възможност и да се срещне с автора между 19 и 20 часа.

Живописецът Илия Желев също ще общува лично с почитатели между 19 и 20 часа на първия етаж в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ 15). Неговата живописна изложба ще може да се види до 22 часа напълно безплатно.

В същата сграда на втория етаж достъпна за ценители ще бъде и изложбата „Православните покровители на Европа“ на софийската художничка Милена Велчева.

От 10:00 до 22:00 часа ще работи с вход свободен и Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“ №22.

В голямата Постоянна експозиция на ГХГ-Пловдив на ул. „Съборна“№14А , която ще е отворена от 10:00 до 22:00 часа, ще гостува изкуствоведът д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък. Той е подготвил лекция на тема: „Българските музеи и съвремието, в което не успяваме да пристъпим. Случаят „Къща - музей „Ненко Балкански“. Тя ще започне в 19 часа.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.