„FREQUENCY / ЧЕСТОТА“ – дебютна изложба живопис на Даниела Панайотова в галерия Капана

10.06.2024
Снимка 1

Младата художничка Даниела Панайотова ще дебютира с живописния си проект  „FREQUENCY” в галерия „Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив от 14 юни до 2 юли 2024г.

Откриването е на 14 юни в 18:00 часа.

Авторката споделя концепцията на проекта си:

„FREQUENCY“ има за цел да проследи и визуализира честотата на съвкупност от многообразни събития и действия, които намират своето място в ежедневието ни, рефлектирайки по особен начин върху индивидуалната същност на човек.

Честотата (frequency) на събитията е строго индивидуална, особено когато зависят от значителни персонажи, без които действието не може да се осъществи. Измерено в единица време, човек може да предвиди началото на новото явление. Всяко едно от произведенията се отличава само по себе си, притежава своя собствена стилистика и сюжет, но обединено с общата тема.

Цветните петна и форми в живописта образуват мотив, въплътен от идеята, породила се в деликатен и личен момент, който символизира високата или ниска точка на духа в резултат на импресия, преживяване или неспокойна мисъл.

Основна тема на творчеството ми в тази дебютна изложба е промяната във всеки един аспект на думата. Тя може да бъде както желана от самите нас, така и налагаща ни се от външни фактори на заобикалящата среда, като в този случай личността бива принудена да се приспособи към новото, като „смени кожата си“.

Първоначалният източник на тази идея води началото си от дипломния ми проект, озаглавен „Интроспекция на една метаморфоза“, който има за цел да проследи процеса и крайния резултат на вече завършения цикъл, докато настоящата изложба „FREQUENCY” изобразява честотата и вибрациите на константния феномен, който по съвсем натуралистичен начин следва своя собствена посока и ритъм в пространството“.

Изложбата е първа голяма самостоятелна изява на художничката. В нея тя е включила 30 живописни платна, рисунки в различни техники, експериментира и в сферата на концептуалното изкуство. Повечето от творбите с създадени през последната година. Преобладават големите формати.

Даниела Панайотова

Даниела Панайотова е родена на 09.12.1998 г. в Пловдив. През 2017 г. завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – Пловдив, специалност „Рекламна графика“. През 2021 г. се дипломира като бакалавър по живопис в Националната художествена академия в София при проф. Андрей Даниел и доц. Константин Костов. От 2022 г. е уредник в Градска художествена галерия – Пловдив. Досега е участвала в изложбите: „Малък формат“ – изложба на студенти от Ателие 51, НХА, в галерия „Арт 36“, София (2019); Изложба на дипломираните бакалаври, СБХ, София (2021); „THE BODY / Човешкото тяло“ - Галерия-книжарница София Прес, София (2022); „Международен младежки фестивал на акварела II ” - Зали за временни експозиции, ГХГ – Пловдив (2022); “THE BODY / Човешкото тяло“ - Bulgarisches Kulturinstitut - BKI in Berlin, Берлин, Германия (2022); “THE BODY / Човешкото тяло“ - Bulharský kulturní institut v Praze, Прага, Чехия (2022).

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.