Living Together / Живот заедно: Трето издание на програмата за съвременно изкуство "Суперпозиции" на ИСИ-София

14.06.2024
Снимка 1

Институт за съвременно изкуство – София представя

SUPERPOSITION / СУПЕРПОЗИЦИИ #3

Living Together / Живот заедно

Куратори: Катя Ангелова и Лукреция Чипители

Видео прожекции в публично пространство

Откриване: 15 юни 2024 от 18.00 до 20.00 часа

Орлов мост, подлез Царевец, бул. Цариградско шосе

Living Together / Живот заедно е третото издание на програмата за съвременно изкуство СУПЕРПОЗИЦИИ на Институт за съвременно изкуство в София (ИСИ-София). Програмата за художествени изследвания и артистична продукция е курирана от Катя Ангелова и Лукреция Чипители в контекста на серията изложби Superpositions / Суперпозиции.

Living Together / Живот заедно предлага мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации, които ще съберат в София международна общност от артисти. Чрез своите практики те ще разсъждават върху идеята за съвместен живот, съвместно съществуване, съвместно създаване, обитаване като колектив, припомняне на общи скрити спомени, измисляне на общи пространства и живот.

Програмата на Суперпозиции включва публични прожекции и специално създадени изложби в галерията на ИСИ-София. Трите части на програмата Living Together / Живот заедно изследват възможността за разбиране и практикуване на „живеенето заедно“ чрез прагматична поредица от действия: „Making“ (разглеждано като „Принадлежност“, „Правене“), „Speculating“ (разглеждано като „Спекулативно мислене“, „Интерпретации“, „Обмисляне“), „Narrating“ (разглеждано като „Истории“, „Разказване“).

Програмата се базира на продължаващ диалог с всеки един от поканените автори с цел разгръщане на дейностите в диалог със София и публиките на града: от художниците се очаква да разработят нови и специфични за мястото артистични решения, мислени като възможност за създаване за, от и заедно със зададеното място и местната общност.

Художниците са призовани да обмислят заедно форми на художествено изследване, които се основават на местната история или култура, и да ги превърнат в пространствени намеси в изложбеното пространство на Галерия ИСИ-София.

Kamen Stoyanov, The City of People, (still), 2024, Digitized 16mm film, 5’, Courtesy of the artist

Участници в първата част Making / Принадлежност, Правене“ са групата Døcumatism и Менелаос Карамагиолис (Гърция), Хуан Пабло Масиас (Мексико/Италия) и Камен Стоянов (България/Австрия), които ще представят свои видео творби в един от централните подлези на София (пред сграда „Царевец“ на Орлов мост). Следва изложба на Хуан Пабло Масиас и Камен Стоянов озаглавена „Машини, текстове, гласове“, проект в процес на развитие за пространствата на ИСИ-София.

Във втората част, „Speculating / Спекулативно мислене, Интерпретации“, видео творби ще покажат Збинек Баладран (Чехия), Рикардо Арена (Италия) и Емре Хюнер (Турция). Прожекциите ще бъдат последвани от изложбата Ex-Tempore, в която Арена и Хюнер си сътрудничат за създаването на две инсталации влизащи в диалог една с друга, които съчетават теоретични и визуални изследвания, подчертаващи методите и формите на колективното въображение и знание.

Третата част „Narrating / Разказване, Истории“, кани дуото Александра Гелис (Колумбия/Панама/Канада) и Хорхе Лозано (Колумбия/Канада), Алесандра Ферини (Италия/Великобритания) и Джихан Ел-Тахри (Египет/Ливан) да разкажат скрити истории чрез своите аудиовизуални проекти. В последващата изложба Джихан Ел-Тахри заедно с Радостин Седевчев (България) ще разработят нов проект, който изследва българската история и връзката й с „необвързаните страни“. Изложбата ще се развие след пребиваването на Ел-Тахри в София, където заедно със Седевчев ще замислят творба, основана на преоткриването на предмети, принадлежали на пътешественици от времето на Студената война. Занимавайки се с културните символи на едно променящо се време, двамата художници ще изявят противоречията, присъщи на социалната реалност.

СУПЕРПОЗИЦИИ ТРИ се организира от Институт за съвременно изкуство – София, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Създаване“ и Общинска охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД.

Рене Георгиева, координатор Superpositions

+359877474483

renee.georgieva@gmail.com

Повече за цялата програма на: https://ica-sofia.org/bg/

 

Информация: Гергана Михова

Заглавно изображение: Døcumatism & Menelaos Karamaghiolis, The AfroGreeks – prologue, 2015-2019 (still), digital video, single channel, color, stereo sound, 14’, Courtesy of the artists

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.