"Алафранга" на художника Николай Панайотов — жест към големите пловдивски художници от 60 – 90те години на XX век

14.06.2024
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Николай Панайотов

Алафранга

18 юни — 7 юли 2024

Откриване: 18 юни 2024 от 18.00 часа

Зала "2019"

Наситената юнска изложбена програма на Градска художествена галерия - Пловдив продължава с голямата самостоятелна изложба на "френско-българския" художник Николай Панайотов в Зала "2019", ул. "Гладстон" 32. Куратор на изложбата е Христина Бобокова. 

Ето какво казва авторът за изложбата:

Пред него е бялата стена, обвита със змийски скелети. Те са ръждясали, скърцащи, от тях стърчат полуизгнили дъски, мирише на хоросан и жажда за кафе. То е нужно, за да се отворят очите, пронизани от стрелите на изгрева. Влиза в капана на скелетната конструкция, ръждивите тръби са хлъзгави от утринната роса, дъските уморени от спомени за стъпки на тела с вдъхновение и ентусиазъм. Започва да пълзи нагоре, стига до височина, достатъчна пръв да види израждащия се на хоризонта диск на слънцето. Сяда. Опитва се да запали цигара и да заеме позата, позната за изкуството от този период, но този ритуал остава реализиран наполовина. Извива се струя вятър на промяната, ръждивото змийско скеле се разпада, стрелите на слънчевата свобода се забиват по цялото му тяло и го отнасят в града на тяхното вдъхновение.

А те са му говорили много за него, за улиците, за кафенетата, за художниците, парковете и свободиите безкрайни, смислени и безсмислени. Заразили са го, подкрепили са го и той им е повярвал, тръгнал е по пътя на техните мечти. И влязъл в подобно скеле, но подредено с лъскави витрини, изчистени фасади и цивилизовани лицемерности и любезности, елегантно движещи се из паркове, площади и световно известни булеварди.

В същото време по бялата стена е започнала да пълзи нагоре алафрангата, тя е събрала в декоративните си ритми техните отминали илюзии и неговите настоящи флуоресцентни изгаряния. Ще се опита да я разлисти и посади на тяхното родно място, сред тепетата праисторически, да е жест на завършване на цикъла вълнения и надежди, взаимно споделени.

,,Алафранга“ е и изложба, посветена на общуването и подкрепата, която съм получавал от големите пловдивски художници от 60 – 90-те години.

Николай Панайотов

10.10.2023 Париж

www.npanayotov.com

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.