Литературна среща и дискусия с участието на Силва Фишерова, Жоржета Чолакова и Нина Тодорова в Bee Bop Cafe - Пловдив

18.06.2024
Снимка 1

Литературна среща и дискусия с участието на

Силва Фишерова, Жоржета Чолакова и Нина Тодорова

19 юни 2024 от 18.00 часа

Клуб Bee Bop Cafe

Пловдив

Чешката поетеса, белетристка и класическа филоложка Силва Фишерова пристига в България по покана на Чешкия Център и с подкрепата на Чешкия литературен център и Моравската библиотека в Бърно. Срещата с нея е на 19 юни 2024 г., от 18:00 ч. в клуб Bee Bop Cafe, когато в рамките на международния фестивал „Пловдив чете“ ще се проведе литературно четене на нейни стихове и дискусия с публиката.

Силва Фишерова е авторка на дванадесет стихосбирки. Нейната поезия е преведена на много езици, включително няколко сборника, преведени на английски (UK: The Tremor of Racehorses, 1990; The Swing in the Middle of Chaos, 2010; USA: Stomach of the Soul, 2014; Prague: A Church for Smokers. Prague Poems, 2019). На български нейни стихове са публикувани в излязлата през 2023 г. Антологията на съвременната чешка поезия „Гласове от сърцето на Европа“ (превод: Димана Иванова, издателство: МегаПринт )

Освен поезия, нейното творчество включва и разкази, романи, есета, образователната проза и детска литература, които са преведени на няколко световни езика. Понастоящем чете лекции по старогръцка литература, религия и философия в катедрата по гръцки и латински изследвания на Карловия университет в Прага, където и живее. През 2018 г. тя е обявена за първия Поет на столицата Прага. Последните й публикувани творби са любовната история от Прага през 80-те години на ХХ век „Елза и Аманита“ (Elsa a Amanita, 2022) и стихосбирката „Друг живот. Витгенщайн” (Jiný život. Wittgenstein, 2023). Два албума с нейни поетични текстове дори са композирани от Моника Начева, певица с български корени.

Събитието се организира от литературен фестивал „Пловдив чете“ като част от Календара на културните събития на град Пловдив за 2024 г. и с подкрепата на Община Пловдив.

Силва Фишерова

Силва Фишерова е родена през 1963 г. в Прага и е чешка поетеса, прозаичка и класическа филоложка. Завършва езикова гимназия с профил – френски език в Бърно, след което през 1983 г. започва да учи философия във Философския факултет на Карловия университет в Прага. През 1985 г. се прехвърля класическа филология в същия факултет на Карловия университет, където се дипломира. В периода 1995-2003 учи докторат в катедрата по класическа филология, който успешно защитава с дисертация на тема „Могат ли да лъжат Музите?“ Работи като преподавател по старогръцка литература, религия и философия в Карловия университет в Прага. Автор е на единадесет стихосбирки: „Трептенето на състезателните коне“ (1986), “Големи огледала“ (1990), „В подземния град“ (1994), „Шанс“ (1999), „Кърваво коляно“ (2005), „Ангел на прозореца“ (2007), „Всичко това е зад ъгъла“ (2011), „Море“ (2013), „Сестра на душата“ (2015), „Световният градски часовник“ (2017), „Църква за пушачи/A Church for smokers” (2019). Автор на книгата с разкази „Чудо“ (2005), както и на редица други прозаични книги и книги за деца.

 

Стихотворения на Силва Фишерова в Диаскоп

 

Информация: Организаторите

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.