Боряна Петкова и "Без кръвни връзки" - за ролята и смисъла на изкуството, в САМСИ

23.07.2024
Снимка 1

Националната галерия

Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

представя

Боряна Петкова

Без кръвни връзки

Откриване: 25 юли 2024 от 18.30 часа

САМСИ

В последните години  артистичната практика на Боряна Петкова беше фокусирана върху пърформативната рисунка, представяща енергията на творческия акт като жест на осмисляне на контекста, в който се случва творбата. Движенията на ръката на художничката очертаваха с молив върху различни повърхности стремежа за достигане и овладяване на физическите територии на субективното лично пространство. Изследването на границите – тези, които си поставяме сами, и тези, които са ни наложени отвън – като част от артистичната ù философия олицетворява естествения човешки порив в търсене на скритата ни същност. Естествено продължение на тази практика са последните пърформанси на Петкова, в които тялото ù вече не е само инструмент за изразяване на идеи, но и обект на анализ, а преодоляването на ограниченията се случва посредством потъване в дълбоките пластове на личната история. Двата пърформанса, които са в основата на изложбата за пространството на САМСИ, чертаят линиите на субективната география, която тръгва от детството и формира настоящето.

В „Без кръвни връзки“ Боряна Петкова представя без компромиси скрита част от своя вътрешен свят, тази, която обикновено потискаме и не показваме пред другите. Така тя поставя практиката си в центъра на дебата за ролята и смисъла на изкуството като инструмент за търсене на истината и цената, която артистът е готов да плати. 

Боряна Петкова, Seen/Право в очите, 2024, фото кредит: Грегоар Авенел 

Куратор на изложбата: Ирина Баткова.

С подкрепата на Посолството на Република Франция / Френски институт в България, Арт Проджект Депо и МК Продъкшън. Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.

За повече информация:

Ирина Баткова, 0885 459 555 
Надежда Джакова, зав. филиал САМСИ, 0879 834 030

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.