Георги Чепилев: Кухнята на бедняците като символ в комиксите

14.03.2019
Снимка 1

Гладът, "Салът на Медуза" и "Кухнята на бедняците"

първо издание 14 януари 2013

"Явява се необходимост от създаването на една нова Европа, основана въз основа на нови идеи. Наполеон бе провален защото неговата политика беше строго лична. Обаче друг един ще дойде на негово място, който ще завърши успешно своята мисия. Нова Европа ще бъде създадена. От тази нова Европа Англия и Русия ще бъдат изключени. Англия ще бъде потопена, а Русия ще бъде изтласкана зад степите".

Пророчество за загиването на Англия от Виктор Юго от 1842 г. (автор на "Клетниците", първият преведен на български комикс в "Чуден свят")

Страшна е перспективата, когато всички възможни случаи са смърт. Тогава отчаянието парализира човека. Хората, поставени в такава ситуация мълчаливо чакат края на живота си. Но е забелязано, че в последните минути, когато разумът се смущава от неминуемата опасност, инстинктът се пробужда и човек започва да се бори енергично със смъртта.

Първият преведен роман в картини от издание "Чуден свят" е "Клетниците" на Виктор Юго. В една статия на "Диаскоп" се каза, че темата на този комикс е "глад". Нека се припомни гладът и купонната система през 40-те, т.е. времето когато се отпечатва творбата у нас.

Но най-мощните инстинкти като глада и любовта не правят особено впечатление в комиксите, защото Деветото изкуство е на принципа на паметта и спомените. А това е причина само в особени случаи  тези чувства да се описват в художествени творби. Състоянието на глад е преди всичко "не доброволно и против волята на индивида и нуждите на организма".

В "Диаскоп" е напечатана  статия и за най-издръжливите на глад животни по света. В нея е разгледано как затворените и оставени на глад животни вият, хапят и се мъчат да се освободят. Как започват да поглъщат дори не хранителни предмети, но след известно време ги наляга сънливост. Обаче само човек, подложен на принудителна гладна смърт, изпитва не само болезнено чувство, но и ужасни душевни страдания, които го убиват.

Подобен ужасен случай е нарисувал и френският живописец Теодор Жерико (1791-1826) - "Салът на френската регата Медуза". Целият екипаж от 100 души след крушение остава с оскъдни провизии. Когато тези провизии свършили, гладуващите се нахвърлили върху ремъците на раниците и корабните въжета. Мнозина умрели от глад или от отчаяние се хвърлили в морската бездна. Малка част -15 моряка оцелели, изяждайки труповете на умрелите или убитите си другари. На платното се вижда могъща маса от хора. Салът на Медуза с грамадна енергия е устремена в дълбочина, но тази дълбочина е безвидна пустота  - не притежава илюзията за реално съществуване. Важните елементи на тази композиция - бурно море и кораб, са много използвани символи в комикс изкуството. Някои изкуствоведи с недоумение говорели за тази картина:  гърци или римляни, турци или французи, под какво небе и в каква историческа епоха?...

Други известни картини от Жерико са  поредицата портрети на умопомрачени. Много са подобните случаи на помрачаване разсъдъка на човек и проявяване напълно животински инстинкти предизвикани от ужасното чувство на глад. При тях се забелязва следните прояви: повишена възбуденост, несдържан плач, избухвания от яд, усилена бъбривост. За да уталожат чувството на глад, те се движат нагоре-надолу или заемат положение, в което коленете притискат стомаха и хапят ръцете си. Някои нямат болки, но настроението им е спаднало, а волята застрашена. Постепенно гладуващите, ако не извършват престъпления, изпадат в сънно състояние и сънуват как се хранят с най-съблазнителни ястия (халюцинации), докато паднат мъртви.

Причините за глада могат да бъдат различни: Религиозен пост, Бедност, Стихия, Бедствия или Спортна диета. Но тези чувства са силни в изживяването и затова използването им в изкуството дава или нехудожествени резултати, или шедьоври. Много често срещан символ в комикса е  картината на Брьогел "Кухнята на бедняците".

автор: Георги Чепилев