Христина Мирчева - Новият председател на Комикс дружество "Диаскоп", Пловдив

15.06.2014
Снимка 1

На 12 юни 2014 година членовете на Пловдивското комикс дружество "Диаскоп" се събраха, за да разгледат молбата на Георги Чепилев за освобождаване от длъжност "председател на дружеството". Като причина е посочена голямата му творческа ангажираност през следващите две години по договореност.

Управителният съвет предложи за председател литературният редактор на "Диаскоп" Христина Мирчева.

След събранието в барчето на клуба се вдигна тост за бъдещето на комикс движението в Пловдив.

©Диаскоп


 

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

Христина Мирчева завършва Немската езикова гимназия “Бертолт Брехт”, Пазарджик и Колеж по международен туризъм, Бургас. Работила е като журналист на свободна практика в пловдивски и софийски издания: в. „Отечествен глас”, в. Комсомолска искра”, в. „Артклуб”, сп. „Тракия”, в. „Работническо дело”, в. „Култура”, в. „Всичко за всеки”, сп. „Отечество”, сп. „Пламък”.

Носител е на наградата "Цветан Зангов" (1987). Преводач и библиотекар в Археологически музей – Пловдив. Преподавател по немски език.

От 1998 до 2003 - книжар в общинска книжарница "Отец Паисий", която е носител на Националната награда за книгоразпространение "Христо Г. Данов" за 2000 г.

От 2004 до 2014 - артмениджър на галерия "Жорж Папазов", Пловдив,  и на голяма част от събитията в Национален арт център Форум, София. Създател на страницата на галерия "Жорж Папазов" в социалната мрежа Facebook (2011) с цел запазване и съхраняване на целия огромен архив от изложби и представяния на автори в текст и снимков материал.

Сътрудник в електронни и печатни издания.

Член на Дружеството на пловдивските писатели.

Автор на поетичната книга "Минава нощ, минава ден", УИ "Паисий Хилендарски" -  Пловдив 2012.

Литературен редактор на издание за типология на комиксите “Диаскоп” от 1991, а понастоящем "Диаскоп комикс" - електронно издание за култура, комикси, художници, изкуство.

От 12 юни 2014 - Председател на Пловдивското комикс дружество "Диаскоп".