Художничката Дияна Нанева: "Винаги съм се възхищавала на комикса като изкуство"

08.09.2014
Снимка 1

"Сезон за бягство" на Дияна Нанева - малък сборник кратки комикси с доза поезия

 

"Диаскоп" представя на своите читатели младата художничка Дияна Нанева, студентка по живопис в НХА - София, която рисува и комикси. Тя е подготвила сборника с кратки истории "Сезон за бягство", с който участва в тазгодишното издание на фестивала "София диша"

 

ДИЯНА ЗА СЕБЕ СИ

Името ми е Дияна Нанева. Родена съм във Варна и в гимназиалните си години се занимавах предимно с графика.

Сега усъвършенствам живопис в НХА, но в рамките на последните две години все повече и повече залитам към илюстрацията и комиксите.

По отношение на илюстрацията  дължа може би този стремеж на поредния прочит на "Престъпление и наказание" на Достоевски, защото покрай него започнах да илюстрирам всичко прочетено, било то книга или разказ от този момент нататък.

А онова, което пиша аз самата, предпочитам да превръщам в "разкази в картинки". Винаги съм се възхищавала на комикса като изкуство, но от сравнително скоро ( последните 2 години ) се е превърнало и в мое средство за изразяване. Разбира се, за това време се е случвало често и да работя с писатели, сценаристи на комикси.

Това, което искам да представя основно е мое самостоятелно издание - малък сборник с кратки комикси, някои от тях с малка доза поезия. Историите в тях не са с продължение и не следват последователност. Включени са няколко типажа и всеки един от тях е абсолютно искрен в своите действия и думи...това което и аз имах за цел да постигна с този проект.

 

Стилиана Георгиева - Stella попита Дияна Нанева

Готова ли е вече книгата "Сезон за бягство"?

Готова и напечатана. Върху съдържанието ù работих 3 месеца, все пак всичките тези страници трябваше да бъдат нарисувани. Представих я за първи път на фестивала "София диша" и на няколко други фестивала, посветени на комикса и анимацията. Не рискувах с огромен тираж и за разпространението ù разчитам на подобни събития.

Какви са възможностите  за издаване?

Тук избрах да бъда самостоятелна. Без издателство и със собствени средства, които събрах от...правене на други комикси.

Кое те вдъхнови специално за тази книга?

Не започна с идеята да бъде книга. Бях нарисувала един доста кратък комикс за един приятел. Много често нещата, които ми се случват в ежедневието, хората и ситуациите, чувствата и емоциите около всякакви малки и големи събития ме карат да искам да бъда искрена с тях и да ги оползотворя максимално. Резултатът има голяма вероятност да бъде изразен в нещо нарисувано, а в случая нарисувах и събрах тези „разкази в картинки” именно заради нуждата да бъда искрена.

Имаш ли любим художник на комикси от световната арт сцена? Някой, на кого искаш да приличаш.

Със сигурност не е само един. Намирам за изключително вдъхновяващи Барбара Канепа и Алехандро Барбучи с проекта им Sky Doll. Друг много голям вдъхновител за мен е авторката на Persepolis - Марджане Сатрапи. От руската школа харесвам Анастасия Ким, която е по-позната из интернет като Phobs и може би конкретно нейния стил ми е най на сърце в момента.

 

От кого се учиш най-вече.

Разчитам на себе си, на постоянството и наблюдателността.

Твой любим комиксов персонаж.

Прекалено много са, но най-любими са ми онези, които са на приятели, рисуващи и занимаващи се също с комикси.  

Всеки ден ли рисуваш?

Да. Навик. Рефлекс.

Мечтата ти? Твоите планове за бъдещето.

Да рисувам и да мечтая.

 

Кадри от сборника с кратки истории "Сезон за бягство" на Дияна Нанева разгледайте тук

 


 

редактор: Христина Мирчева