Калина Линкова: "с наивно упорство разкъсвам лятото" - "Познах те по сянката"

27.11.2021
Снимка 1

Между кориците на „Познах те по сянката“, дебютната книга с поезия на Калина Линкова, съжителстват в крехка симбиоза „спомени –/ пълнолуния от уморен фосфор“, „геометрията на вещите“ и „прасковения мъх“ на лятото. С прецизно и деликатно перо, Калина прави разрез – и психологически, и картинен – на себе си и на света (си). Допуска ни в своя дом („крайбрежието на ушната ти мида“), позволява си уязвимост („мачтите на безпокойствата“, „Аз“ (мерна единица за чупливост“, „Не намериха общ език – в езика на страха няма мед“), приютява ни в „междуребрията на времето“.

Това е книга със собствен парфюм – едновременно сладък и приятно нагарчащ, с цитрусови нотки, с послевкус на кафе. Това е книга, която въплътява в себе си кинцуги, японското изкуство за поправяне на счупена керамика с лак, смесен със злато: „натрошен жълтъкът на/ слънцето – костен порцелан/ разбит в следобеда“, „тяло, натрошено от символи“, „златото по листата е/ първи урок по раздяла“, но и „прегръща всичките си противоречия“.

Намерихме се с поезията на Калина през юли, в средичката на лятото, но това са стихове за препрочитане в калейдоскопа на сезоните, капсули от светлина, нежност и сила; силата на „жената и лятото - / което е едно и също“.

Теодора Лалова

 

сезони

с наивно упорство
разкъсвам лятото
като смокиня в сърцето на зимата

времето зрее другаде

всяко нещо с бремето си,
каза ти

и продължихме
към миналото

 

горещници

набъбва бавно
мекото на юли
в средичката му

шупва намерението

 

терапия

крушата падна
по-далеч от дървото

 

Стихотворенията са от книгата на Калина Линкова "Познах те по сянката"
Издателство Арс 2021
Редактор: Марин Бодаков
Художествено оформление: Антонина Георгиева
Снимки на книгата: Антонина Георгиева
Публикацията се осъществява със съдействието на автора и издателството.

 

Калина Линкова

Фото: Яна Лозева

Калина Линкова е родена на 21 май 1985 в Пловдив. Завършва Езикова гимназия "Пловдив" с профил немски език. Магистър по право в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Работи като редактор в списание за култура, а след това като копирайтър в рекламни агенции. Понастоящем се занимава с маркетинг и дигитално съдържание. Има интереси в областта на юнгианската психотерапия и анализа. Ръкописът "Познах те по сянката" печели конкурс за дебют на издателска група Арс и Scribens през 2020.

 

Калина Линкова и "Познах те по сянката" в Диаскоп

 

Интервю на Антония Апостолова с Калина Линкова в сайта "Литературни разговори".

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.