Парашкева Шушулова - първата любов на Христо Ботев

04.01.2022
Снимка 1
Там, дето либе хубаво
черни си очи вдигнеше
и с оназ тиха усмивка
в скръбно ги сърце впиеше.*

 

Първа публикация: 2 януари 2013 година

 

Парашкева Шушулова. Име, което звучи с очарованието на нещо скъпо и познато, тъй както са ни познати и скъпи имената на толкова чужди жени от световната литература, известни с това, че житейският им път се пресича с живота на някой велик поет.

Коя е Парашкева Шушулова? Крехка девойка с нежно и замислено лице, скръстила чинно ръце на скута си, спряла големите си очи в тайнствена отдалечност; черни, лъскави коси, разделени по средата на път,  обрамчват  умното високо чело;  фигурата е тънка и изящна, изтъкана от  благородство – такава  виждаме Парашкева в портрета, който ни е останал от нея.

От спомените на Рада Киркович знаем, че тя винаги се е отличавала със слабо здраве, което за кратко се възстановява по време на нейното учителстване в Калофер. Там тя живее при леля си Парашкева в местния манастир, където много често я посещава Ботев; носи ù книги за прочит и пее заедно с нея народни и бунтовнически песни.

„За взаимните отношения на Ботйова и Парашкева Шушулова – пише Рада Киркович – ще кажа, че те са били мили, много мили, но дотолкова интимни, колкото това допущаше времето и сферата, в която се живееше тогава. Всеки от нас може да си представи, че в Калофер Христо Ботйов не е намирал по-голямо удоволствие от това, което той е преживявал в обществото на Парашкева, най-напред по простата причина, че тогава в Калофер не е имало равна по развитие на Парашкева девойка, която да заинтригува поетическата му душа и му достави по-голямо удоволствие от срещата му с Парашкева.”

Но не в Калофер е била първата среща на Ботев и Парашкева. Те се виждат за първи път в Одеса, в дома на Николай Миронович Тошков, където Парашкева отсяда на път от Киев за България. По това време Ботев е ученик в Одеската гимназия. А двамата са съвсем млади – 18-19 годишни.

Парашкева Шушулова е дъщеря на Иван Шушулов, копривщенски преселник в Одрин. Шест години тя следва в училището на княгиня Левашова в Киев, където получава образование и възпитание, твърде редки за онова време. Била е стипендиантка в Азиатския департамент.

„Когато Ботйов напуснал за втори път Калофер – пише Захари Стоянов – той оставил завинаги и своята любовница. Писал подир месец-два да дойде при него в Румъния, за да се венчаят, но това е била една проста обязаност от негова страна, плод още на последните впечатления, защото нито той бил за женене, скиталец и гладен по чужбина, нито пък вярвал, че тя ще дойде да го дири.”

Диаскоп

--------

* Откъс от стихотворението "На прощаване".

 

Илюстрация: Георги Чепилев, Парсун на Христо Ботев, "Парсуни на български възрожденски личности", Изложба живопис и рисунки "Нощна стража" (Български възрожденски деятели и революционери) -ГХГ Иконна сбирка,  Пловдив 2007

 

Христо Ботев в Диаскоп:

Георги Чепилев: "Христо Ботев – основоположник на българските комикси"

Христо Ботев и "Свобода или смърт": Историческа пиеса в 8 картини от Нели Мадемджиева, Пловдив 1942

Любовта на Христо Ботев разкрита в книга на издателство "Персей"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.