Александра Ивойлова: "Музиката на Моцарт може да се изпълнява само с възторг"

25.01.2022
Снимка 1

 

Волфганг Амадеус Моцарт

(27 януари 1756 - 5 декември 1791)

 

Тя не е естетска, естетизирана – тя е същностна, изначална, в нея са устоите на света, неговите пропорции. Тя е чиста – и затова абсолютно свободна, необременена от излишества. Тя е пренос на структурата на мирозданието, звуковото му декодиране. Тя е здрава и силна кристална опора. В нея навярно пулсират трептенията на четирите основни елемента. И понеже е свободна (а свободата в безкрайния свят е винаги канонична), тя е оцветена от щастливото организирано въображение. Музиката на Моцарт може да се изпълнява само с възторг, с любов към живота – с онази бликаща из глъбините на човешката същност енергия, която не търси превъплъщения, а е такава, каквато е.

Според видния съвременен теолог Ханс Кюнг: „Моцарт успява да постигне това, на което християнската вяра се основава – че нашите живот и любов ще превъзмогнат смъртта“. За музиката на гения неговият биограф Алфред Айнщайн казва, че „като художествено творчество тя е смирена, а смирението на един човек на изкуството може да се състои единствено в намерението и възможността да постигне съвършенство“.

„Моцарт вълнува нашите сетива, пита ни, разтърсва ни. Той призовава към самоанализ. (...) Като всички големи артисти остава загадка точно когато си мислим, че го познаваме. Животът му е бил много кратък и въпреки това този млад човек е съумял да ни предаде най-дълбоките тайни на живота и смъртта, на чувството за вина или на щастието“. (Николаус Харнонкур)

Както е трудно да се проникне в същността на света, така трудно можем да проникнем в тайнството на Моцартовия феномен. И обратно – отдавайки му се с цялата си искреност и талант, тази музика ни приласкава в своята сърцевина.

 

Foto: Spotify.com

 

В безграничното време на музиката с Александра Ивойлова

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.