Зорница Иванова: "Отчуждените образи на паметта" - "Хроники на сходствата"

01.03.2022
Снимка 1
-----
Отчуждените образи на паметта 
в застиналата светлина на фотографията. 
Нелепостта в здрависването отдалече, 
в ъглите на домовете. 
Самотата  
расте над собственото си определение, 
храни се със зрителя, 
който се е осмелил да я познае.


-----
Всеки е 
начинаещ плувец 
в реката на своя страх.


-----
Не пришивай чувствителността 
като аргумент 
срещу критично мислене, 
не изземай правото 
на камъка, 
да оправдае съществуването си.


-----
Всъщност не е трудно да се самоподмениш, 
извърти очите с палеца навътре,  
да погледнат в кухината. 
Без мъка ще забравиш що било е, 
щом зърнеш сам инструкцията, баркода 
на съзнанието и щом 
ръката си от лоста отстраниш.

 

"Хроники на сходствата", Зорница Иванова
Изд. Ars, 2021 
Редактор: Валентин Дишев
Дизайнер: Анна Лазарова

 

  • Публикацията се осъществява със съдействието на автора и издателството.

 

За книгата

„Една книга, в която преминаването през „реката на своя страх“ се оказва сродяване със света, в която се настоява „не изземай правото / на камъка / да оправдае съществуването си“, а и „не пришивай чувствителността / като аргумент / срещу критичното мислене“.

Да, това е „Хроники на сходствата“ от Зорница Иванова. Не – това са само името първия цикъл в книгата и няколко стиха от две от стихотворенията в него.

А после „Самотата / расте над собственото си определение, / храни се със зрителя, / който се е осмелил да я познае. “, защото – може би – „желанието е прекроило своята същност“. И да, това са само късчета от следващите две стихотворения. В една книга.

В тази книга, в която сходствата очертават релефа на различията, но не за да го превърнат в непреодолим склон, а за да потърсят мярата на неговото смирение. Чрез думи, които „пускат корени между сърцето и ребрата“ в свят, в който „Целият имагинерен баланс на човечеството / се разлюлява под топлия тласък на дъха, / шепнещ в ушната ти мида, / ,,какво ако‘‘. Вече знаете защо тази книга трябва да бъде прочетена и обичана, нали? “

Валентин Дишев, редактор

 

За автора

Зорница Иванова е родена през 1996 г. в град Варна. Завършва медийни и комуникационни науки във Вестфалския Вилхелмс университет в Мюнстер, Германия, както и магистърска програма "Бизнес комуникации" към Нов български университет. В момента живее и работи в София.

Победител в категория поезия на литературен конкурс "Пурпурно перо" - издание 2021. Ръкописът на дебютната ѝ книга "Хроники на сходствата" е отличен на конкурс от издателска група Арс и Scribens.

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.