Зорница Иванова: "Денят флиртува с бъдещия си двойник" - "Хроники на сходствата"

07.03.2022
Снимка 1
-----
Съботите се въртят в танц на ухажване, 
събличат се предпролетно, 
купуват си най-жълтите лалета. 

Денят флиртува с бъдещия си двойник,  
оставя пълни вазите 
и обещава слънце. 

Колко пролет е останала  
из гънките на кожата?


-----
Искам да съм меката част на лепенката
върху драскотината
на коляното ти,
преграда между теб и света,
който се опитва да те докосне.
Искам да съм непромокаема материя,
да остана притисната там
и след заздравяването.


-----
Историите,
които измислихме,
за да прикрием сходствата си.
Твърде малко, но така значими.


-----
Красивите думи, които се разтварят, 
сякаш масло от лавандула, и се впиват 
някъде надолу из вътрешния океан, 
пускат корени между сърцето и ребрата, 

превръщат тялото в градина, 
а там, в средата ù, 
забравен плод.

 

"Хроники на сходствата", Зорница Иванова
Изд. Ars, 2021 
Редактор: Валентин Дишев
Дизайнер: Анна Лазарова

 

  • Публикацията се осъществява със съдействието на автора и издателството.

 

За книгата

„Една книга, в която преминаването през „реката на своя страх“ се оказва сродяване със света, в която се настоява „не изземай правото / на камъка / да оправдае съществуването си“, а и „не пришивай чувствителността / като аргумент / срещу критичното мислене“.

Да, това е „Хроники на сходствата“ от Зорница Иванова. Не – това са само името първия цикъл в книгата и няколко стиха от две от стихотворенията в него.

А после „Самотата / расте над собственото си определение, / храни се със зрителя, / който се е осмелил да я познае. “, защото – може би – „желанието е прекроило своята същност“. И да, това са само късчета от следващите две стихотворения. В една книга.

В тази книга, в която сходствата очертават релефа на различията, но не за да го превърнат в непреодолим склон, а за да потърсят мярата на неговото смирение. Чрез думи, които „пускат корени между сърцето и ребрата“ в свят, в който „Целият имагинерен баланс на човечеството / се разлюлява под топлия тласък на дъха, / шепнещ в ушната ти мида, / ,,какво ако‘‘. Вече знаете защо тази книга трябва да бъде прочетена и обичана, нали? “

Валентин Дишев, редактор

 

За автора

Зорница Иванова е родена през 1996 г. в град Варна. Завършва медийни и комуникационни науки във Вестфалския Вилхелмс университет в Мюнстер, Германия, както и магистърска програма "Бизнес комуникации" към Нов български университет. В момента живее и работи в София.

Победител в категория поезия на литературен конкурс "Пурпурно перо" - издание 2021. Ръкописът на дебютната ѝ книга "Хроники на сходствата" е отличен на конкурс от издателска група Арс и Scribens.

 

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.