Александра Ивойлова: "Святослав Рихтер. Съвършенство като светъл дом"

29.07.2021
Снимка 1

В рубриката на Александра Ивойлова "Пианистите"

 

Рихтер

Рихтеровият пианизъм – този архетип на клавирното изкуство, тази изконна величина, която търси земни опори за своя небесен устрем! Рихтер – един от безспорните. Най-универсалният. Виртуоз, чиято виртуозност прозира във вените на музиката – и никога не излиза на показ, не е „фантасична“. Еталонът, който поражда другостта.

В свиренето на Рихтер няма да открием гигантските кули на„Саграда фамилия“ на Гауди, в чието подножие човек се усеща смален. В свиренето на Рихтер няма да открием ледените контури на съвършенството, което изпраща до нас далечни недостъпни сияния. Съвършенството на Рихтер е човешко – най-прекрасното, което човешкият дух може да сътвори. То е като светъл дом, от който тръгваш на път, но в който винаги се завръщаш. То е неизменно присъствие, постоянна величина, опорна точка. Земята, която е под краката ни, колкото и да се стремим към космоса. Именно тя ни дава основание за този стремеж.

 

Святослав Рихтер в Уикипедия

 

Description: C:\Users\user\Desktop\изтеглен файл.jpg

 

 

Александра Ивойлова в Диаскоп

Пианистите:

"Владимир Хоровиц - Концерт в залата на Московската консерватория"

"Свири Вилхелм Кемпф. Музика, като вода, която ще изпълни облаците"

"Глен Гулд. Създателят на звуковата материя"

 

 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.